7 van de beste robocall-blokkerende apps en tools om telefoonspam te vermijden

een vrouw met een iphone die een oproep ontvangt die door de truecaller-app als spam is gemarkeerd
een vrouw met een iphone die een oproep ontvangt die door de truecaller-app als spam is gemarkeerd

Als er iets is waar mensen met iPhones en Android-telefoons het over eens kunnen zijn, dan is het dit: Robocalls zijn waardeloos.

Persoonlijk noemen robots mij meer dan mijn eigen moeder. Een zeer bezorgde “Cynthia Arnold” neemt ongeveer elke week contact met u op “in verband met uw federale studielening”, en beweert dat ze “terugbetalingsopties moet bespreken met enkele nieuwe wijzigingen die van kracht zijn”. (Ik heb geen federale studieleningen.) En dan is er ‘Rich’, een opgewekte heer die zegt dat hij me terugbelt over ‘de informatie waarover we spraken, over het binnenhalen van $ 10.000 of meer elke 10 tot 14 dagen’. Ik vraag me af of ik hem in mijn inbox moet voorstellen aan die down-and-out Nigeriaanse prins.

Ondanks dat ik ze elke keer dat ze bellen blokkeerde, bleven Cynthia, Rich en andere vooraf opgenomen plagen contact met me opnemen vanaf nieuwe nummers, soms met lokale netnummers om me over te halen de telefoon op te nemen. (Het Better Business Bureau noemt deze tactiek ‘neighbor spoofing’.) Vroeger waren ze irritanter dan wat dan ook, maar ze lijken in de loop van de tijd steeds agressiever te worden.

ZIE OOK: Waarom je een geheim telefoonnummer nodig hebt (en hoe je er een krijgt)

Ongewenste robocalls zoals deze zijn op zijn best irritante autodialers en in het slechtste geval illegale oplichting, en ze maken deel uit van een voortdurend probleem dat de Federal Communications Commission al jaren probeert aan te pakken. Een rapport uitgevoerd door YouMail, softwarebedrijf voor visuele voicemail en robocall-blokkering, schat dat er in 2021 ongeveer 50,5 miljard robocalls zijn geplaatst bij Amerikaanse consumenten, wat neerkwam op ongeveer 200 robocalls voor elke volwassene met een telefoon gedurende het hele jaar.

Dat is minder dan een pre-pandemische piek van 58 miljard robocalls die in 2019 werden geplaatst dankzij recente FCC-handhavingsacties, maar nog steeds genoeg om ze de grootste bron van consumentenklachten en nummer 1 prioriteit voor consumentenbescherming te maken, volgens de nieuwste oproepblokkering Uitstel.

Je denkt misschien dat je slim genoeg bent om te weten of iemand je probeert te bereiken over de verlengde garantie van je auto, een oplichter is. Maar omdat robocalls de afgelopen jaren in frequentie zijn toegenomen, zijn ze ook overtuigender geworden. (De FCC zegt dat robocalls voor autogaranties vaak specifieke details over uw voertuig en beleid zullen noemen, waardoor ze bijvoorbeeld legitiemer lijken.) Bijna een op de drie Amerikanen viel vorig jaar ten prooi aan telefoonoplichting en ongeveer een op de vijf werd opgelicht meerdere keren, volgens een onderzoek uitgevoerd door de robocall-blokkerende app Truecaller. Hetzelfde onderzoek schatte een gemiddeld verlies van $ 502 per slachtoffer, een stijging van $ 351 het jaar ervoor.

Wat is de beste manier om robocalls te stoppen?

De FCC heeft beloofd de grond in te hakken tegen deze ‘plaag van illegale robocalls’, die de laatste tijd onder meer bestaan ​​uit het staken van telefoniediensten, honderden miljoenen dollars aan boetes tegen telemarketeers, onderzoekspartnerschappen met 22 staten, normen voor zogenaamde gateway-providers die internationale oproepen naar de VS toestaan, het opzetten van een Robocall Mitigation Database en de implementatie van STIR/SHAKEN, een protocol dat telefoonbedrijven helpt bij het verifiëren van beller-ID-info.

FCC-voorzitter Jessica Rosenworcel heeft ook nieuwe regels voorgesteld die mobiele providers zouden dwingen illegale geautomatiseerde sms-berichten of robotteksten te blokkeren, een van de “nieuwste oplichtingstrends” die het bureau op zijn radar heeft.

Maar federale inspanningen alleen zullen niet het antwoord zijn op al onze robocall-ellende. “Door technologische vooruitgang is het helaas mogelijk geworden om illegale en vervalste robocalls overal ter wereld te doen en goedkoper en gemakkelijker dan ooit tevoren”, geeft de FCC toe. “Daarom is het een groter probleem geworden voor consumenten en een moeilijker op te lossen probleem.” Het constante spel van slechte acteurs heeft geleid tot een oneindig spel van whack-a-mole.

ZIE OOK: Een herinnering van Jan. 6 onderzoek: het verwijderen van een tekst betekent misschien niet dat deze voor altijd is verdwenen.

Er is ook het probleem dat veel robocalls die je krijgt, in feite legaal zijn en misschien zelfs gewild – denk aan afspraakherinneringen en noodwaarschuwingen. (De legaliteit van een robocall hangt af van verschillende factoren, waaronder de technologie die is gebruikt om het te maken, of het nu naar een vast of mobiel nummer is, en of het afkomstig is van een telemarketeer die uw toestemming heeft gekregen.) Illegale oproepen in realtime verwijderen zonder legale oproepen te blokkeren is het “meest complexe deel” van de robocall-smackdown van het bureau, zegt het.

Dus waar laat dat de consument? Naast het negeren van oproepen van onbekende of onbekende nummers (en ze vervolgens blokkeren) en het vermelden van uw telefoonnummer in het National Do Not Call Registry, onderschrijft de FCC het gebruik van robocall-blokkeringstechnologie.

Veel grote telefoonmaatschappijen bieden apps voor het afhandelen van ongewenste oproepen (bijv. AT&T’s Call Protect, Verizon’s Call Filter en T-Mobile’s Scam Shield), dus neem contact op met de uwe om te zien wat er beschikbaar is. Telefoonfabrikanten zoals Apple en Google bieden opt-in-silencing-services die ook voorkomen dat oproepen van onbekende nummers overgaan. Maar als je denkt dat die tools niet krachtig genoeg zijn – de meeste stoppen robocalls niet echt; ze identificeren gewoon hun bronnen of sturen ze rechtstreeks naar de voicemail – je hebt ook de mogelijkheid om een ​​robocall-blokkerende app te downloaden die speciaal is gebouwd om oplichters tegen te houden.

Wat is de beste robocall blocker-app?

Eerst enkele belangrijke kleine lettertjes over deze oplossingen van derden. De voordelen: de kosten vooraf voor uw gemiddelde app voor het blokkeren van oproepen zijn niet exorbitant, en de meeste vereisen niet veel opslagruimte op uw telefoon. Vaak kun je niet eens zien dat de app er is. (Sommige van hen zijn in staat ongewenste oproepen te screenen en te blokkeren voordat de telefoon van een gebruiker zelfs maar overgaat.)

Maar zoals voormalig Mashable-techreporter Ray Wong meldde, heeft dat gemak een prijs:

“Volgens TechCrunch en Dan Hastings, een beveiligingsonderzoeker bij NCC Group, delen veel apps voor het blokkeren van robocalls uw telefoonnummer met analysebedrijven en [upload] apparaatinformatie zoals apparaattype en softwareversie aan bedrijven zoals Facebook zonder uw uitdrukkelijke toestemming.”

Om Wong verder te citeren: “Yikes!”

Niet elke robocall-blokkerende app is een overtreder, let wel. Maar zelfs als degene die u gebruikt uw gegevens onder de tafel niet deelt of verkoopt, verzamelt hij deze waarschijnlijk nog steeds. (Veel apps vertrouwen op een crowdsourced-database met nummers om anonieme bellers te controleren met reeds geïdentificeerde boosdoeners, en die nummers moeten ergens vandaan komen – dat wil zeggen, contactenlijsten van gebruikers.) Het is dus veilig om aan te nemen dat wanneer u’ als u een blocker-app van derden gebruikt, stelt u persoonlijke informatie zoals uw naam, uw IP-adres en/of de naam, het model en het besturingssysteem van uw smartphone voor het grijpen.

Dat gezegd hebbende: als je die privacyproblemen kunt omzeilen, blijft het installeren van een robocall-blokkeringsapp van derden een van de beste en meest betrouwbare manieren om te voorkomen dat robocallers, telemarketeers en zelfs vervelende politieke campagnes je bereiken op je smartphone. Zorg er wel voor dat u uw due diligence doet en eerst het privacybeleid doorneemt, zodat u precies weet waarvoor u zich aanmeldt.

Hier zijn zeven robocall-blokkerende apps en tools die we aanbevelen te onderzoeken op basis van hun functies en gebruikersbeoordelingen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *