Valley News – Column: Mens zijn en intelligentie verbeteren

Gepubliceerd: 30-7-2022 20:13 uur

Gewijzigd: 7/30/2022 19:57:03 PM

Ik ben geen techno-romantisch persoon. Maar ik geloof dat technologie onze meest complexe problemen kan oplossen, hoewel het soms juridische, ethische en sociale problemen opwerpt. Klimaatverandering, reproductieve vrijheden, veiligheid op school, willekeurig wapengeweld en andere raadsels schreeuwen om technologisch innovatieve oplossingen. Wanneer beleidswankels en wetgevers op gespannen voet staan, kan technologie ons te hulp komen.

Mensen zullen niet worden vervangen, maar hun capaciteiten zouden meervoudig kunnen worden verbeterd door technologieën met ingebouwde intelligentiesystemen. Bedenk eens hoe NASA’s James Webb Space Telescope ons een kijkje heeft gegeven in het vroege heelal met zijn scherpe en diepe infraroodfoto’s. We weten niet welke impact het zou hebben op ons dagelijks leven, maar het lijdt geen twijfel dat meer dan de politieke drama’s die zich in het Capitool afspelen, onze toekomst wordt bepaald door technologieën, waaronder informatiecommunicatietechnologie (ICT), kunstmatige intelligentie (AI), nanotechnologie, ruimtetechnologie, biotechnologie en quantum computing.

Er is geen eindspel in technologie. Het buskruit, de drukpers, de stoommachine, de telegraaf, het internet, de mobiele telefoon zijn bijvoorbeeld bepalend geweest voor de geschiedenis.

Het disruptieve potentieel van technologieën voor samenlevingen mag niet worden onderschat. In de begindagen van globalisering duwde technologie bijvoorbeeld banen naar het buitenland om te profiteren van goedkope geschoolde arbeidskrachten. Het kapitalisme houdt van goedkope arbeid. Maar banen in de toekomst zouden niet verloren gaan aan landen met goedkope geschoolde arbeidskrachten, maar aan genetwerkte systemen met mens-machine ingebedde intelligentie, waarvoor een nieuw soort geschoolde arbeidskrachten nodig zouden zijn, mensen die zouden kunnen werken met semi-autonome slimme systemen.

En niemand staat meer te popelen om slimme intelligente systemen te ontwikkelen dan het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) van het Amerikaanse leger om de eerste reactiecapaciteiten van het leger te verbeteren en de natie zoveel mogelijk buiten gevaar te houden. Ze noemen het Early Awareness System (EAS), wat anders is dan Early Warning System (EWS). In EAS bedenk en bereken je kansen op ontwikkelingen die zich kunnen voordoen, voorzie je gebeurtenissen die zich kunnen voordoen en neem je passende proactieve maatregelen. In EWS daarentegen heb je te maken met ontwikkelingen die al hebben plaatsgevonden. Het concept van first response-capaciteiten op basis van embedded intelligence en early awareness-systemen vindt toepassingen in het bedrijfsleven, wetshandhaving en antiterrorisme.

Technologieën staan ​​in dit tijdperk van digitale netwerken zelden op zichzelf. Ze hebben een recombinant potentieel en hebben de neiging om met anderen samen te komen om nieuwere technologieën te vormen, die zouden kunnen worden gebruikt op manieren die de oorspronkelijke uitvinders zich nooit hadden voorgesteld. Er ontstaat een nieuwe wereld van een zintuiglijke omgeving waarin niets incommunicado zou blijven. Op basis van de convergentie van sensor- en intelligente technologieën hebben rechtshandhavings- en antiterrorismedeskundigen onder meer terrorisme op totaal verschillende manieren en misschien zelfs effectiever aangepakt.

De binnenkant van de vliegtuigen van de toekomst zou worden ingebed met sensoren die elke ongebruikelijke activiteit registreren en doorgeven aan een monitor-en-controlecentrum voor preventieve actie. Wetenschappers van QinetiQ, een commerciële tak van het Britse Ministerie van Defensie, hebben een werkend model ontwikkeld van een met sensoren ingebedde vliegtuigstoel die in staat is signalen van fysiologische veranderingen bij een passagier op te vangen en de informatie door te geven aan de cockpitmonitor. Met de signalen kan het systeem bijvoorbeeld analyseren of de persoon een terrorist is of iemand die lijdt aan diepe veneuze trombose.

De slimme stoel zou uiteindelijk tekenen van emotionele stress kunnen registreren die een passagier tijdens de vlucht voelt. Verborgen stoelsensoren zouden onopvallende bewaking tijdens de vlucht bieden en potentieel hebben voor bruikbare informatie over de activiteiten, waaronder de gezondheidsstatus van passagiers aan boord. Wat nog belangrijker is, is dat de informatie luchtmarshals in burger in staat zou stellen om preventieve maatregelen te nemen in het geval dat terroristen het vliegtuig zouden willen opblazen of kapen. De cockpit zou een antiterreurcel worden.

We zijn gewend geraakt aan verschillende soorten opdringerige zoekopdrachten op luchthavens, banken en andere plaatsen. We hebben geen bezwaar tegen het verzamelen van gegevens in slimme omgevingen als het doel is om de beveiliging te verbeteren. We weten dat de beveiligingscamera’s op ons gericht zijn; maar we zijn ons er niet van bewust dat we worden bespioneerd als we naar een geldautomaat of een bankbediende gaan voor een transactie. Dit is de prijs die we betalen voor veiligheid, gemak en vrijheid. Er kan geen vrijheid zijn zonder veiligheid. Dus misschien zouden we het niet erg vinden om in een trein of bus met sensoren te zitten als die ons veilig naar onze bestemming brengt waar we van alle privacy kunnen genieten die we willen.

Ah! Maar hier ligt de uitdaging. Kunnen schoolgebouwen zoals vliegtuigen worden omgezet in slimme systemen voor vroegtijdig bewustzijn met ingebouwde intelligentie? We hebben de gruwelijke video gezien van de schietpartij op een school in Uvalde, Texas, waar de 18-jarige schutter vrij rondliep en 19 studenten en twee leraren doodschoot en 17 andere mensen verwondde. Als Robb Elementary School was uitgerust met een ingebed, genetwerkt, vroegtijdig bewustzijnssysteem, zou de schutter zijn aangehouden lang voordat hij het bloedbad had gepleegd.

Het Tweede Amendement, het recht om wapens te dragen, is heilig voor de meeste Amerikanen, maar het mag geen zwart gat worden dat al onze andere gekoesterde vrijheden opzuigt.

Batra doceert aan de graduate college aan de Norwich University. Hij is de auteur van verschillende boeken, waaronder The First Freedoms en America’s Culture of Innovation, en het meest recente, India In A New Key: Nehru To Modi. Hij werkt aan een roman over de mensen van de Bovenvallei.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *