Klimaatactivist Blockade Australia kan geen versleutelde apps gebruiken, moet politie toegang geven tot telefoon

Sinds eind juni moet Greg Rolles op verzoek zijn computer en mobiele telefoon produceren voor politie-inspectie en hen zijn wachtwoorden vertellen.

Hij mag geen versleutelde berichten-apps gebruiken, zoals Signal of WhatsApp. Hij kan maar één mobiele telefoon hebben.

En er is een lijst van 38 mensen, van wie velen zijn vrienden zijn, met wie hij op geen enkele manier om mag gaan – zelfs, ontdekte een andere activist, die een bericht op sociale media leuk vond.

Dit zijn de strikte technologiegerelateerde borgtochtvoorwaarden die zijn opgelegd aan enkele klimaatdemonstranten van Blockade Australia – een ontwikkeling die juridische experts hebben bekritiseerd als “ongebruikelijk” en “extreem”.

Het klimaatactienetwerk was eerder dit jaar gekoppeld aan een reeks protesten, gericht op havens en goederentreinen in New South Wales, en een pand waar activisten waren verzameld, werd door de politie overvallen.

Volgens politieverklaringen werden meer dan 30 mensen gearresteerd voor onder meer ongeoorloofde protesten en het verstoren van het verkeer.

In april nam het NSW-parlement wetten aan met hoge boetes en gevangenisstraffen voor activiteiten die “grote economische activiteiten stilleggen”, waaronder illegaal protesteren op openbare wegen, spoorlijnen, tunnels, bruggen en industrieterreinen.

een persoon wordt vastgehouden terwijl politieagenten de persoon handboeien omdoen
Een demonstrant van Blockade Australia wordt gearresteerd door de politie van NSW. Elf activisten werden gearresteerd na actie in Sydney op 27 juni.(Twitter: Blokkade Australië)

De heer Rolles werd eind juni gearresteerd toen hij in Sydney van de straat werd gehaald omdat hij wegen zou hebben geblokkeerd en het verkeer zou hebben gehinderd.

Zodra hij werd vrijgelaten onder de voorwaarden van de borgtocht, verwijderde hij Signal en verloor hij veel van zijn contacten. Omdat hij WhatsApp niet kan gebruiken, kan hij naar eigen zeggen niet meer communiceren met mensen in Afghanistan voor wie hij hulp regelde met zijn kerk.

Ook de vaagheid van het encryptieverbod baart hem zorgen. Naast het blokkeren van specifieke apps zoals Signal en Telegram, staat er: “Het is de verdachte verboden een versleuteld communicatieapparaat te bezitten of te hebben en/of een versleutelde applicatie/media-applicatie te bezitten”.

Grote delen van het internet zijn versleuteld, wat simpelweg betekent dat informatie wordt omgezet in code om deze te beschermen tegen ongewenste toegang. Apps van online bankieren tot streamingdiensten zijn doorgaans versleuteld.

“Encryptie is overal omdat het een fundamenteel onderdeel is van het veilig en functioneel houden van moderne communicatietechnologie”, aldus een woordvoerder van Electronic Frontiers Australia.

“[That includes] in wezen elk modern apparaat, inclusief laptops, mobiele telefoons, geldautomaten, tv’s, PlayStations en overheidswebsites zoals myGov, Medicare en Centrelink.”

De heer Rolles zei dat hij bang was dat de bepaling in de meest strikte interpretatie zou kunnen worden gelezen.

“Ik ben best bang voor de manier waarop dat zal worden afgedwongen.

“Ik heb zeker altijd dat soort achtergrondangst – zal de politie gewoon op mijn deur kloppen?

“Als een politieagent een beetje geïrriteerd op me zou zijn, zouden ze dan kunnen zeggen: ‘je hebt gebeld, dat is gecodeerd’?”

Mr. Rolles heeft onschuldig gepleit en wacht op zijn proces.

Facebook ‘duim omhoog’ landt activist in heet water

Verdedigingsadvocaat Mark Davis, die enkele van de Blockade Australia-activisten vertegenwoordigt, zei dat de vaagheid van het verbod zorgwekkend was.

“Vroeger noemde het de dingen die je niet kon hebben, en toen maakten ze het allemaal gecodeerde communicatie,” zei hij.

‘Het kan zijn dat je op je PlayStation zit.’

Hij maakt ook bezwaar tegen de niet-verenigingsregels en het gebrek aan specificiteit over wat een “vereniging” zou kunnen zijn.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *