Xiaomi 12S Ultra: van een iPhone-kloon tot een wereldwijde krachtpatser – de student wordt de meester?

Voor wie het niet weet, Xiaomi is veel meer dan alleen een smartphonebedrijf. Soort van Samsung, het Chinese merk maakt/produceert huishoudelijke apparaten, maar heeft ook een heleboel “side hustles”, zoals de Xiaomi Electric scooter (een van de best verkochte elektrische scooters wereldwijd), en, meer recentelijk, een prototype EV dat eind augustus wordt onthuld. Afgezien daarvan zou ik me natuurlijk willen concentreren op de telefoons van Xiaomi, die begon met … nou ja, niet met een telefoon, maar met een aanpasbare draagraket genaamd MIUI. Maar meer dan tien jaar later heeft Xiaomi dit punt bereikt waarop andere merken naar hun telefoons kunnen kijken en er iets van kunnen leren – zo weinig of zo veel als ze zouden willen, eigenlijk.

Interessant is echter dat Xiaomi’s vlaggenschip-smartphones degenen waren die enkele signalen van de concurrentie namen (en nog steeds nemen). Hoewel dat verre van ongewoon is voor een nieuw opgericht merk (kijk eens naar de Niets Telefoon, die lijkt op een iPhone 12), liet het velen de indruk achter dat Xiaomi een van die “Chinese namaakmerken” was – zoals de 130401284 die echt bestaan.

Maar dat is niet het geval…

Xiaomi’s reis: van een unieke identiteit, via de wens om erbij te horen en helemaal terug…

Software: MIUI is niet bang om een ​​beetje zoals iOS en een beetje zoals Android te zijn

Voordat ik het over hardware heb, kan ik niet overslaan om te benadrukken dat Xiaomi’s moderne versie van MIUI sterk lijkt op een ander besturingssysteem, namelijk iOS.

Hoewel Xiaomi verre van het eerste en enige merk is dat Apple’s app-ladeloze en minimalistische startscherm nastreeft, is het waarschijnlijk het bedrijf dat het dichtst in de buurt komt van het leveren van een smaakvolle Apple-achtige visuele ervaring op Android.

Ondanks Xiaomi’s duidelijke en openlijk toegegeven iOS-invloed (de CEO van Xiaomi heeft bij vele gelegenheden positieve opmerkingen gemaakt over Apple), zijn er opmerkelijke verschillen in de manier waarop iOS en MIUI zich gedragen. De iPhone laat je bijvoorbeeld niet vrij om pictogrammen en widgets te herschikken, maar MUI (zijnde Android) wel.

MIUI is toevallig ook een van de meest (zo niet de meest) aanpasbare Android-skins als geheel. Een mix van iOS in termen van uiterlijk en Android als het gaat om functionaliteit, sommigen zien MIUI misschien als het beste van beide werelden. Dat maakt Xiaomi-telefoons misschien tot een van de goede keuzes voor degenen die klaar zijn om over te schakelen van iPhone naar Android – een onwaarschijnlijke overgang, maar zeker een die logischer is dan je misschien had gedacht.

Hardware: Xiaomi-telefoons van vóór 2020 keken ongeïnspireerdtoch enigszins geïnspireerd (door de wil van de iPhone en Galaxy)

Hier wordt het interessanter…

Xiaomi’s hardwarereis heeft een aantal opmerkelijke overgangen doorgemaakt. Als het gaat om vlaggenschiptelefoons, was de Xiaomi Mi3 – Mi6-cyclus het moment waarop je kon zeggen dat Xiaomi-telefoons hun eigen ontwerpflair hadden.

Qua design is de Xiaomi Mi 5 en Xiaomi Mi 6 was een van de meest geprezen Android-telefoons van hun tijd, met glazen/keramische constructies, licht gebogen schermen en verfijnde verfbeurten. De oude Xiaomi Mi 3 was echter het gemakkelijkst herkenbare Xiaomi-vlaggenschip dat ik kan bedenken, en dat komt waarschijnlijk omdat het er niet uitzag als een iPhone of een Galaxy…

Maar natuurlijk, zoals het verhaal vaak gaat, viel het Chinese merk (net als vele anderen) in een bekende mainstream val – die van visuele assimilatie. Ik heb die laatste term min of meer verzonnen, maar het betekent gewoon dat het vlaggenschip van de Xiaomi Mi 8 de telefoons van het bedrijf overnam van telefoons met een eigen uiterlijk naar … iPhone-klonen.

Natuurlijk heeft Xiaomi geen 1:1-iPhone-knock-offs gemaakt, maar de gelijkenis tussen de iPhone X (september 2017) en Xiaomi Mi 8 (mei 2018) was griezelig. Xiaomi geleend:

  • Apple’s notch en Face ID, maar met eigen (iets minder geavanceerde) infraroodsensoren samen met Xiaomi’s eigen Animoji’s
  • Het ontwerp van de achterkant van de iPhone X, inclusief de camera-indeling

Op papier lijkt het misschien op twee eenvoudige ontwerpelementen, maar de inkeping en de lay-out van de achteruitrijcamera hebben de iPhone X tot een iPhone X en daarom, waardoor de Xiaomi Mi 8 eruitzag als de iPhone van Android.

Xiaomi Mi 10 – Xiaomi Mi 11-serie: Xiaomi vindt (opnieuw) zijn eigen identiteit

Zoals Bob Ross zegt, er zijn geen fouten – alleen gelukkige ongelukken…

Xiaomi realiseerde zich al snel dat zwaar zijn beïnvloed is niet de manier om zich te vestigen als een merk dat dat kan invloed hebben

Op dit moment had Hugo Barra (voormalig productleider bij Google) zich al bij Xiaomi gevoegd als de nieuwe vice-president van het bedrijf. Let op, geen VP van design, of iets anders, maar VP… punt uit. De rol van Hugo Barra was niet alleen om de producten van Xiaomi in de goede richting te sturen, maar om het merk te helpen vestigen als een speler buiten de Chinese markt – dit was de echte uitdaging.

Het lijkt in ieder geval goed gelukt! Barra verliet Xiaomi vorig jaar (om deel te nemen aan het Oculus-project van Facebook), maar hij verliet het bedrijf ook met een nieuw gevonden identiteit van een merk dat zichzelf weet te zijn en opvalt in de pool van platen.

Dat was al te zien in de Xiaomi Mi 9-serie, die ontsnapte aan de ontwerpschaduw van de iPhone, maar het was de Xiaomi Mi 10-serie (vooral de Xiaomi Mi 10 Ultra), en Xiaomi Mi 11-serie (nogmaals, vooral de Xiaomi Mi 11 Ultra) die de aandacht trok en een paar kaken liet vallen. In ieder geval de mijne.

Onnatuurlijke selectie: “Het Huawei-verbod” zet het begin van Xiaomi’s Ultra-tijdperk

Tot 2020, Huawei was ongetwijfeld de meest agressieve speler op de smartphonemarkt, dankzij de vooruitgang van het bedrijf op het gebied van hardware, meestal rond de camera. Natuurlijk had het Amerikaanse handelsverbod Huawei uit beeld, maar het rolde ook de rode loper uit voor de andere grote Chinese telefoonfabrikant, en jongen, was Xiaomi klaar om over het koninklijke tapijt te lopen!

Little Rice (wat Xiaomi bedoelt) ging ervoor! De Xiaomi Mi 10 Ultra zag eruit als niets anders op de markt (het was natuurlijk nog steeds een plaattelefoon). Maar het belangrijkste was Xiaomi’s intrede in het nieuw opgerichte ultra-premium vlaggenschipsegment. Het verraste iedereen en leverde een verbluffende camera en ongelooflijke laadsnelheden op.Toen kwam de Xiaomi Mi 11 Ultra, die de zaken naar een geheel nieuw niveau bracht. Niet alleen voor Xiaomi, maar voor Android als geheel. De 11 Ultra had de grootste camerasensoren op een telefoon (alle drie), een onmiskenbare keramische Panda-kleurstelling en een letterlijk display op de achterkant om gebruikers (waarschijnlijk) de beste selfies te laten maken die we ooit uit een “selfie” camera van de telefoon.

Xiaomi 12S Ultra: de smartphonewereld overnemen – wat mist Xiaomi?

Maar vergeet Apple en Huawei…

En zo komen we bij de huidige da en Xiaomi’s nieuwste vlaggenschiptelefoon. De nieuwe Xiaomi 12S Ultra is niet alleen een telefoon met een unieke identiteit, maar een die volgens zijn eigen regels en, eerlijk gezegd, in zijn eigen klasse speelt. Dat heeft een dubbele betekenis, die je hieronder zult ontdekken.

Het ontwerp van de Xiaomi 12S Ultra is een paradigmaverschuiving en een afwijking van het vier jaar oude iPhone-exemplaar dat de Mi 8 was, maar ook van Xiaomi’s eerdere Ultra-vlaggenschepen. Xiaomi is speels en niet bang om zichzelf op dit moment opnieuw uit te vinden, maar het goede nieuws is dat het alleen maar beter wordt onder de oppervlakte.

Xiaomi Probleem 1: Wereldwijde beschikbaarheid

En dat is voor mij het moment om wat persoonlijker te worden…

Ik heb ruzie met Chinese telefoonmakers. Het heeft te maken met het feit dat ze hun beste telefoons voor de Chinese markt houden, en ik ben hier aan het kwijlen over mensen als de Xiaomi 12S Ultra, Huawei Mate XS 2 en een heleboel geweldige telefoons uit het middensegment die Azië vaak niet of veel te laat verlaten.

De Xiaomi 12S Ultra heeft de beste camerahardware die ik ooit op de achterkant van een telefoon heb gezien. Het is eerlijk gezegd een die koste wat kost moet worden beschermd, en dat is waarschijnlijk de reden waarom de Leica-aangedreven camera’s worden geleverd met een behuizing met een beschermende cameradop. Als de Xiaomi 12S Ultra daardoor niet aanvoelt als een “echte camera”, dan weet ik het ook niet meer…

Maar waarom “beschermt” Xiaomi de 12S Ultra ook tegen… westerse markten?

Ja, wereldwijde beschikbaarheid is de belangrijkste beperkende factor die de topvlaggenschepen van Xiaomi ervan weerhoudt de Apples en Samsungs van de wereld uit te dagen. Het ziet er zo simpel uit, niet? De Xiaomi 12S Ultra is klaar om te rocken en rollen! Het enige dat nodig is, is om het wereldwijd te verkopen en de concurrentie extreem nerveus en klanten extreem blij te maken. Hoe dan ook, ik zal in een toekomstig verhaal bespreken waarom Xiaomi de 12S Ultra alleen voor huishoudelijk gebruik houdt.

Xiaomi-probleem 2: te veel telefoons uit het middensegment

Een ding dat het vermelden waard is, is dat hoewel de ultravlaggenschepen van Xiaomi de meest indrukwekkende telefoons zijn die het bedrijf verkoopt (of niet verkoopt, afhankelijk van waar je bent), het de mid-range Xiaomi-apparaten zijn die het bedrijf op de kaart hebben gezet.

De budget- en midrange-telefoons van Xiaomi zijn bestsellers in verschillende Europese landen en domineren samen met Samsung de Aziatische markt.

Het probleem van de laatste tijd is dat het er te veel zijn! Xiaomi heeft verschillende submerken gecreëerd zoals Redmi en Poco en lanceert vrijwel elke paar maanden budgettelefoons – links en rechts. De meesten van hen delen specificaties en uiterlijk en brengen alleen klanten en… technische schrijvers in verwarring.

Herinner je je de iconische Xiaomi Mi A2 (met schone Android) nog? Hoe zit het met de Xiaomi Poco F1, die alle regels overtrad en ervoor zorgde dat de “vlaggenschipmoordenaars” van OnePlus er te duur en ondermaats uitzagen? En hoe zit het met de Xiaomi Redmi K20 en K20 Pro die de pop-up camera-vlaggenschip-chipcombinatie naar het middensegment brachten?

Ik heb echt moeite om op elk moment in de geschiedenis van smartphones betere telefoons van welk bedrijf dan ook te bedenken. De bovengenoemde telefoons waren zo goed, en de reden dat ik me hun namen herinner is omdat ze niet werden vergezeld door vijf andere Xiaomi-telefoons die er ongeveer zo uitzagen (en ook omdat ik een telefoonnerd ben).

Hoe dan ook, Xiaomi ruilt nu klappen uit met Apple voor de tweede plaats in wereldwijde smartphone-zendingen, en ik geloof echt dat het niet ver verwijderd is van permanent de plek achter Samsung in te nemen en zelfs de top te bereiken.

Dus, Xiaomi, als je dit leest, ik heb twee dingen:

  • Geef me mijn Xiaomi 12S Ultra (ter vervanging van mijn Pixel 6 Pro) voordat ik naar China kom om het te halen
  • Breng de traditie terug van de standaard-setting mid-range telefoonrelease – maar slechts één per jaar, oké?

Ik ga nu een leven zoeken…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *