Meta Mirror Lake VR-prototype brengt de nieuwste R&D in een enkele headset

In juni onthulde Meta zijn nieuwste XR R&D-inspanningen door middel van een handvol verschillende prototypes die zijn ontworpen om verschillende concepten te bewijzen. De volgende stap, zegt het bedrijf, is om alles samen te brengen in één pakket dat op een dag echte gebruikers kan bereiken.

Als je tijd besteedt aan het bijhouden van het laatste XR-onderzoek (zoals we graag doen), weet je dat het overgrote deel van het werk dat wordt gedaan gaat over bewijzen dat iets mogelijkmaar niet noodzakelijkerwijs over het al dan niet realistisch als technologie die tot een echt product kan worden gemaakt, waarbij uitdagingen zoals kosten, fabricage en duurzaamheid zelfs de meest innovatieve technologieën kunnen vernietigen.

Afbeelding met dank aan Meta

Neem bijvoorbeeld het prototype ‘Starburst’ HDR VR-headset dat Meta onlangs onthulde. Het doel van het onderzoek was om eenvoudig te bouwen iets dat werkte zodat het team de impact van 20.000 nit HDR op onderdompeling kon kwantificeren. Maar vanuit het oogpunt van de levensvatbaarheid van de markt is de technologie die in het prototype wordt gebruikt veel te groot, trekt te veel stroom en wordt veel te heet om in een echt product te worden ingebouwd zonder de onderliggende architectuur volledig te veranderen.

En dat is het geval voor veel van Meta’s R&D-prototypes – ze zijn ontworpen om tonen een concept, maar ze zijn niet noodzakelijkerwijs ontworpen om levensvatbaar te zijn op de markt.

Maar het volgende prototype van Meta, zei het bedrijf naast de onthulling van zijn laatste R&D in juni, is niet alleen een poging om een ​​concept te demonstreren, maar om veel van het nieuwste onderzoek van het bedrijf samen te brengen in een enkele headset – en in een architectuur die eigenlijk zou kunnen vormen de basis van toekomstige producten.

Dat betekent niet dat het goedkoop zou zijn en het betekent niet dat het gemakkelijk zou zijn, maar als het samenkomt zoals het bedrijf hoopt, zal het “een game changer zijn voor de visuele VR-ervaring”, zegt Michael Abrash, Chief Scientist bij Meta Reality Labs.

Afbeelding met dank aan Meta

Het prototypeconcept heet Mirror Lake, en hoewel Meta voorzichtig is geweest om te zeggen dat het nog niet eens is gebouwd, zegt het bedrijf dat het zijn doel is om veel van zijn nieuwste innovaties in dit ene systeem te verpakken.

Afbeelding met dank aan Meta

Volgens Douglas Lanman, directeur van Display Systems Research bij Meta Reality Labs, zal Mirror Lake elektronische varifocale lenzen (inclusief voorschriftcorrectie), multi-view eye-tracking, holografische pancake-lenzen, geavanceerde passthrough, reverse passthrough en een laser-achtergrondverlichting in een brilachtige vormfactor. Laten we die kort één voor één opsplitsen.

Elektronische varifocale lenzen

Met elektronische varifocale lenzen kan de headset de juiste diepte voor elk oog afzonderlijk weergeven en is er ook geen bril meer nodig. Dit zou de headset niet alleen meer meeslepend maken, maar ook comfortabeler, omdat het het al lang bestaande ‘vergence-accommodation conflict’ zou oplossen dat de meeste headsets teistert.

Multi-view Eye-tracking

Afbeelding met dank aan Meta

Multi-view eye-tracking zou de nauwkeurigheid van eye-tracking kunnen vergroten (wat een hoeksteen is voor andere functies zoals dynamische vervormingscorrectie) door het systeem meer zicht op het oog van de gebruiker te geven. De meeste eye-tracking-headsets hebben tegenwoordig een camera in de lens onder een scherpe hoek die naar het oog van de gebruiker kijkt om de beweging ervan in te schatten. Maar die scherpe hoek maakt het moeilijker om een ​​nauwkeurige schatting te krijgen. Meta zegt dat Mirror Lake een extra eye-tracking-camera kan opnemen in elke steun van de hoofdband bij de slaap van de gebruiker. Deze camera zou het oog van de gebruiker beter kunnen zien door te kijken naar een reflectie van een holografische film die op de lenzen van de headset is ingebed.

Holografische Pannenkoeklenzen

Afbeelding met dank aan Meta

Holografische pancake-lenzen zijn nieuwe lenzen die dunner en lichter zijn, terwijl het oog van de gebruiker dichter bij de lens kan zijn, waardoor het volume van de headset aanzienlijk wordt verminderd.

Geavanceerde doorvoer

Geavanceerde passthrough-functies zorgen voor een scherper en realistischer beeld via de headset voor mixed reality-mogelijkheden. Lanman ging niet in veel detail in op een zogenaamde “neurale passthrough-camera” die wordt voorgesteld voor Mirror Lake, maar ogenschijnlijk zal dit verwant zijn aan een next-gen versie van de Passthrough+-functie op Quest 2 die streeft naar nauwkeurige diepteweergave en lage latentie.

Omgekeerde doorgang

Voorafgaand reverse pass-through-onderzoek | Afbeelding met dank aan Meta Reality Labs

Reverse passthrough is een ietwat funky technologie die de ogen van de gebruiker op de buitenkant van de headset projecteert zodat anderen het kunnen zien. Omdat ogen zo’n belangrijk onderdeel van communicatie zijn, is deze functie bedoeld om het minder raar te maken om een ​​gesprek te voeren met iemand die een headset draagt.

Laser-achtergrondverlichting

Dankzij laserachtergrondverlichting kan de headset een breder scala aan kleuren weergeven om nauwkeuriger weer te geven wat een gebruiker in het echte leven zou zien. Het zou ook kunnen zorgen voor een helderder scherm met een groter dynamisch bereik.

– – — – –

Meta heeft veel van deze technologieën onafhankelijk gedemonstreerd in verschillende prototypes, maar Lanman zegt dat het doel is om Mirror Lake te bouwen rond een ‘praktische architectuur’; dat wil zeggen iets dat levensvatbaar is buiten een laboratoriumomgeving – iets dat de basis zou kunnen vormen van een echt product.

Afbeelding met dank aan Meta

Abrash, Chief Scientist bij Meta Reality Labs, zei dat Mirror Lake een glimp zou kunnen opvangen van wat een “compleet next-gen display” [VR] systeem eruit zou kunnen zien”, maar waarschuwt ook dat de architectuur niet definitief zal worden bewezen (of weerlegd) totdat de headset daadwerkelijk is gebouwd.

Het zal nog jaren duren voordat we zoiets als Mirror Lake daadwerkelijk op de markt zien komen. Meta’s aankomende headset, momenteel bekend als Project Cambria, zal slechts een fractie van de mogelijkheden van Mirror Lake bevatten. Zelfs het Holocake 2-prototype – dat geavanceerder is dan Cambria – loopt nog steeds een aantal stappen achter op wat Meta voor ogen heeft met Mirror Lake.

Toch houdt Meta-CEO Mark Zuckerberg vol dat de miljarden die het bedrijf in zijn XR R&D-inspanningen steekt niet louter academisch zijn.

“Wij zijn het bedrijf dat het meest serieus is en toegewijd is om te kijken waar VR en AR over 10 jaar moeten staan. [We ask] ‘wat zijn de problemen die we moeten oplossen’ en gewoon systematisch aan elk van hen werken om vooruitgang te boeken’, zegt Zuckerberg. “Er is nog een lange weg te gaan, maar ik ben verheugd om al deze technologie de komende jaren naar onze producten te brengen.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *