Het ongemakkelijke aan Android 13

Android 13 is misschien wel een van Google’s vreemdste Android-versies tot nu toe. En gezien het bedrijf waar we het hier over hebben, mijn hemel, zegt dat echt iets.

Android 13 – momenteel in de laatste fase van zijn bèta-ontwikkeling en zal naar verwachting elk moment worden gelanceerd – is zonder twijfel een van de meest vormveranderende software-updates in de geschiedenis van Android. Het zal de manier waarop Android eruitziet, aanvoelt en handelt volledig veranderen en de deur openen naar een geheel nieuwe kant van groei voor het platform.

En toch zullen de meeste gemiddelde Android-bezittende dieren die Android 13 op hun telefoon krijgen, verward raken over wat de update zelfs doet.

Het is een grappig soort duellerende identiteit – en het wordt nog ongemakkelijker gemaakt door de waarschijnlijke draai in timing die ermee gepaard gaat.

Sta me toe het uit te leggen.

De dualiteit van Android 13

De meeste nieuwe Android-versies zijn van oudsher redelijk eenvoudig: je krijgt de software op je apparaat en je kunt meteen zien welke nieuwe dingen het introduceert in je telefoongebruik.

Android 13 daarentegen is een verhaal van twee totaal verschillende updates van het besturingssysteem die in één zijn samengevoegd.

Aan de telefoonkant van de vergelijking zijn de front-facing-effecten van de software: ongelooflijk beperkt – tot het punt waarop de meeste mensen het vrijwel zeker moeilijk zullen hebben om zelfs maar te detecteren wat er anders is wanneer het op hun apparaten landt. Er is natuurlijk de gebruikelijke reeks verbeteringen onder de motorkap op gebieden als privacy, beveiliging en prestaties, maar dat is niet iets dat je zien of expliciet op de hoogte zijn. En als het om de oppervlakte gaat, zijn de daadwerkelijke merkbare veranderingen zowel subtiel als slank.

ik overdrijf niet wanneer ik zeg de meest voorkomende reactie op het krijgen van Android 13 zal iets zijn in de trant van: “Wacht – wat? Heb ik de update echt gekregen? Is er iets veranderd?!”

Dat staat in schril contrast met de voorkant van de tablet en de opvouwbare telefoon, waar de naar buiten gerichte impact van Android 13 meteen duidelijk zal zijn. Daar gaat de software verder met wat Google een decennium geleden begon (en toen, eh, stilletjes verliet) en streeft naar het optimaliseren van Android voor een uitzonderlijke ervaring op een groot scherm.

En de veranderingen aan die kant zijn echt dramatisch. Android 13 introduceert een hele reeks verbeteringen aan de kerngebruikersinterface op tablets en opvouwbare tablets, met desktop-achtige productiviteitstools en een nieuw en verbeterd raamwerk om ontwikkelaars aan te moedigen het meeste uit de uitgebreide schermruimte op dergelijke apparaten te halen.

Android 13 Google/JR Raphael
De desktop-achtige multitasking-configuratie van Android 13 – een enorme verbetering die u waarschijnlijk een tijdje nergens zult zien.

Maar hier is wat raar is: tenzij we een ongekend wonder zien met de levering van Android-upgrades, krijgt niemand een glimp op een van die voor een geruime tijd.

De reden is simpel: buiten Google en zijn eigen zelfbeheerde Pixel-apparaten, is geen enkele fabrikant van Android-apparaten bijzonder snel in het verkrijgen van nieuwe Android-upgrades in de handen van hun klanten. En op dit moment zijn die niet-Google-bedrijven de enigen met apparaten waarop de meest betekenisvolle wijzigingen van Android 13 relevant zullen zijn.

Natuurlijk werkt Google aan een nieuwe Pixel-tablet die zijn eigen reeks wenkbrauwverhogende ontwikkelingen in het Android-universum lijkt te brengen. En ja, we horen al zo’n 734 jaar scuttlebutt over een opvouwbare Pixel-telefoon.

Maar vanaf dit moment zal de Pixel-tablet pas ergens in 2023 aankomen. En wat betreft die mythische opvouwbare Pixel – nou, je gok is net zo goed als de mijne, maar het lijkt bijna zeker dat hij niet zal verschijnen winkelrekken in de komende weken.

Dus dat laat ons achter met de opvouwbare apparaten van bedrijven als Samsung, samen met een paar onopvallende Android-tablets die de neiging hebben om upgrades te krijgen met dezelfde urgentie als een slak voor een middagwandeling. Voor de context, met de Android 12-update van 2021:

  • Samsung’s vlaggenschip Galaxy Tab S7-apparaten begonnen de software pas afgelopen januari te zien – een volledig kwartaal na de release van Android 12.
  • De top-of-the-line Galaxy Tab S6-tablet van de vorige generatie wachtte zeven en een halve maand op de komst van de Android 12-update.
  • Het huidige opvouwbare vlaggenschip van het bedrijf, de Galaxy Z Fold 3, moest ongeveer een kwartaal wachten op de levering.

En die resultaten waren Samsung’s snelste tot nu toe, na jaren van nog meer matte Android-upgradeprestaties. (Samsung terzijde, het is eerlijk gezegd niet eens de moeite waard) denken over hoe het tegenwoordig met andere fabrikanten van Android-apparaten op deze afdeling gaat.)

Dat creëert nu een situatie waarin Google een van zijn meest ambitieuze Android-software-updates de wereld in brengt – en we zijn waarschijnlijk nog maanden verwijderd van de mogelijkheid om de belangrijkste elementen in actie te ervaren. Dus, ja: onhandig, op zijn zachtst gezegd.

Maar hoewel de komst van Android 13 misschien lijken anticlimax in het begin, weet dat wat we gaan zien nog maar aan de oppervlakte is. En weet dat het volledige Android 13-verhaal uiteindelijk duidelijk zal worden – zelfs als het voorlopig onhandig uit het zicht en onzichtbaar is.

Wil je nog meer Google-kennis? Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief om elke vrijdag tips en inzicht van het volgende niveau in je inbox te krijgen.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *