Apple’s schikking van $ 50 miljoen over defecte MacBook-toetsenborden: wat u moet weten?

Eerder deze week stemde Apple in met een voorgestelde schikking van $ 50 miljoen in een class action-rechtszaak waarin beweerd wordt dat het vlindertoetsenbord dat in bepaalde MacBook-, MacBook Air- en MacBook Pro-modellen wordt gebruikt, defect is, wat kan leiden tot bruikbaarheidsproblemen.

ifixit vlinder toetsenbord mac

Afbeelding via iFixit

De schikking moet nog de definitieve goedkeuring van de rechtbank krijgen. In de tussentijd is hier alles te weten over de overeenkomst zoals momenteel voorgesteld.

In aanmerking komende klanten

De voorgestelde schikking is van toepassing op elke ingezetene van de VS die aan alle drie de criteria voldoet:

 • Heb tussen 2015 en 2019 een MacBook, MacBook Air of MacBook Pro met een vlindertoetsenbord gekocht in de Verenigde Staten (behalve voor wederverkoop)
 • Een in aanmerking komende toetsenbordreparatie gekregen van Apple of een door Apple geautoriseerde serviceprovider
 • De reparatie heeft uw toetsenbordproblemen niet opgelost

De class action-rechtszaak is niet van toepassing op MacBook-modellen die buiten de Verenigde Staten worden verkocht.

In aanmerking komende MacBook-modellen

 • MacBook (Retina, 12-inch, begin 2015)
 • MacBook (Retina, 12-inch, begin 2016)
 • MacBook (Retina, 12-inch, 2017)
 • MacBook Air (Retina, 13-inch, 2018)
 • MacBook Air (Retina, 13-inch, 2019)
 • MacBook Pro (13-inch, 2016, twee Thunderbolt 3-poorten)
 • MacBook Pro (13-inch, 2017, twee Thunderbolt 3-poorten)
 • MacBook Pro (13-inch, 2019, twee Thunderbolt 3-poorten)
 • MacBook Pro (13-inch, 2016, vier Thunderbolt 3-poorten)
 • MacBook Pro (13-inch, 2017, vier Thunderbolt 3-poorten)
 • MacBook Pro (15-inch, 2016)
 • MacBook Pro (15-inch, 2017)
 • MacBook Pro (13-inch, 2018, vier Thunderbolt 3-poorten)
 • MacBook Pro (15-inch, 2018)
 • MacBook Pro (13-inch, 2019, vier Thunderbolt 3-poorten)
 • MacBook Pro (15-inch, 2019)

Om uw Mac te identificeren, klikt u op het Apple-logo in de linkerbovenhoek van het scherm en klikt u op “Over deze Mac” in het vervolgkeuzemenu.

Uitbetalingsbedragen

In aanmerking komende groepsleden kunnen mogelijk een uitbetaling van maximaal $ 395 van Apple ontvangen, maar dit hangt af van het aantal mensen dat een claim indient en andere factoren.

 • Leden van de klas die binnen vier jaar na aankoop van een in aanmerking komend MacBook-model twee of meer vervangende topkoffers van Apple of een geautoriseerde serviceprovider hebben gekregen, op basis van de gegevens van Apple, worden automatisch betaald zonder dat ze een claim hoeven in te dienen, volgens de voorgestelde schikking . Apple’s betaling aan elk klaslid in deze groep wordt geschat op $300 tot $395.
 • Leden van de klas die binnen vier jaar na aankoop van een in aanmerking komend MacBook-model een vervangende topkoffer van Apple of een geautoriseerde serviceprovider hebben gekregen en die op een claimformulier bevestigen dat de reparatie hun toetsenbordproblemen niet heeft opgelost, ontvangen naar schatting maximaal $ 125 .
 • Leden van de klas die binnen vier jaar na aankoop van een in aanmerking komend MacBook-model een of meer vervangende toetsenkapjes (maar geen vervangende topkoffers) hebben gekregen van Apple of een geautoriseerde serviceprovider en die bevestigen dat de reparatie hun toetsenbordproblemen niet heeft opgelost, wordt geschat om maximaal $ 50 te ontvangen.

Als u een reparatierapport hebt ontvangen van Apple of een door Apple geautoriseerde serviceprovider, wordt hierin vermeld of u een vervangende topkoffer of een vervangende sleuteldop hebt ontvangen. De topcase verwijst naar het onderdeel met inbegrip van een MacBook-toetsenbord, trackpad, vastgelijmde batterij en luidsprekers. Sleutelkappen verwijzen naar individuele sleutels.

Elk van de 12 genoemde eisers/klasvertegenwoordigers zal tot $ 5.000 ontvangen als beloning voor hun tijd en moeite, en advocaten zullen tot 30% van het Schikkingsfonds aan advocaatkosten ontvangen, volgens de voorgestelde schikking.

Uitbetalingen via schikking zijn alleen beschikbaar voor klasleden die reparaties hebben ontvangen die zijn uitgevoerd door Apple of een door Apple geautoriseerde serviceprovider. De schikking biedt geen vergoeding voor reparaties die zijn uitgevoerd door niet-geautoriseerde externe reparatiebedrijven of voor andere contante kosten, volgens de voorgestelde overeenkomst.

Verzoek om uitsluiting

Alle personen die aan de beschrijving van de voorgestelde klasse voldoen, hebben het recht om zichzelf uit te sluiten van de schikking. Door uzelf uit te sluiten van de schikking, komt u niet in aanmerking voor een uitbetaling als onderdeel van de schikking, maar behoudt u uw individuele rechten om Apple aan te klagen voor dezelfde beschuldigingen als beschreven in de class action-rechtszaak.

Groepsleden kunnen een verzoek tot uitsluiting indienen via de komende schikkingswebsite of per post in de VS bij de schikkingsbeheerder. De termijn voor uitsluiting is 95 dagen na de voorlopige goedkeuring van de schikking.

Apple ontkent enig wangedrag

Ondanks het akkoord gaan met een schikking van $ 50 miljoen, zei Apple dat het alle aantijgingen in de rechtszaak ontkent, volgens de voorgestelde schikking:

Apple ontkent alle beschuldigingen in de rechtszaak, ontkent dat MacBooks defect zijn en ontkent dat Apple iets ongepast of onwettigs heeft gedaan. Apple voert in deze zaak talrijke verweren aan tegen de vorderingen. De voorgestelde schikking om deze zaak op te lossen is geen erkenning van schuld of enig wangedrag door Apple.

Apple heeft niettemin geconcludeerd dat een schikking “in haar beste belang” is om extra tijd en juridische kosten te vermijden die gepaard gaan met langdurige rechtszaken.

Gezien de schikking besliste de rechtbank niet in het voordeel van Apple of de eisers.

Volgende stappen

Als en wanneer de voorgestelde schikking definitief wordt goedgekeurd door de Amerikaanse rechtbank voor het noordelijke district van Californië, zal er een schikkingswebsite worden gemaakt waar groepsleden een claim kunnen indienen, een verzoek tot uitsluiting kunnen indienen en aanvullende informatie kunnen krijgen.

Apple zal de beheerder van de schikking de e-mailadressen verstrekken van elk klaslid van wie het een e-mailadres heeft. De beheerder van de schikking zal de klasleden dan tijdig per e-mail op de hoogte stellen. Sommige klasleden kunnen ook per Amerikaanse post op de hoogte worden gebracht. Als u geen kennisgeving ontvangt, maar voldoet aan de beschrijving van de voorgestelde klasse, is het mogelijk om een ​​claim in te dienen via de schikkingswebsite zodra deze live is.

Een laatste hoorzitting om te beslissen of de schikking billijk is, zal ten minste 130 dagen na de voorlopige goedkeuring van de schikking worden gehouden, dus er zijn waarschijnlijk nog enkele maanden te gaan voordat de zaken zijn afgerond en de betalingen aan de klasleden beginnen.

Apple’s gratis toetsenbordserviceprogramma

In 2018 lanceerde Apple een Keyboard Service Program nadat het had vastgesteld dat een “klein percentage” van de toetsenborden in bepaalde MacBook-, MacBook Air- en MacBook Pro-modellen een of meer van de volgende gedragingen vertoont:

 • Letters of tekens worden onverwacht herhaald
 • Letters of tekens verschijnen niet
 • Toets(en) voelen “plakkerig” aan of reageren niet op een consistente manier

Als onderdeel van het wereldwijde programma zal Apple of een door Apple geautoriseerde serviceprovider in aanmerking komende MacBook-, MacBook Air- en MacBook Pro-toetsenborden gratis repareren tot vier jaar na de eerste detailhandelsverkoop van de betrokken notebook. Een probleem met het reparatieprogramma is echter dat Apple het vlindertoetsenbord vervangt door een ander vlindertoetsenbord, wat betekent dat dezelfde problemen na verloop van tijd opnieuw kunnen optreden.

Apple zegt dat klanten die denken dat hun MacBook door dit probleem is getroffen en betaald hebben om hun toetsenbord te laten repareren, contact kunnen opnemen met Apple over een terugbetaling.

In maart 2019 bood Apple zijn excuses aan voor de kwestie. “We zijn ons ervan bewust dat een klein aantal gebruikers problemen heeft met hun vlindertoetsenbord van de derde generatie en dat spijt ons”, zegt een woordvoerder van Apple. De Wall Street Journal. “De overgrote meerderheid van Mac-notebookklanten heeft een positieve ervaring met het nieuwe toetsenbord.”

Beginnend met de 16-inch MacBook Pro in november 2019, sloot Apple het vlindertoetsenbord af en keerde terug naar het gebruik van een betrouwbaarder schaartoetsenbord. Apple verkoopt geen Macs meer met vlindertoetsenborden, waarmee een einde komt aan jarenlange klachten.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *