Hoe u een concurrentieanalyse voor mobiele apps uitvoert

Luister

NIEUWE! Luister naar artikel

Bijna iedereen gebruikt wel eens een mobiele app. Je kunt er een gebruiken om een ​​taxi te bellen of eten te bestellen, je kunt er een gebruiken voor een routebeschrijving naar een nieuwe plek, of je kunt er gewoon een gebruiken om buitenaardse wezens van planeet Zog te verslaan.

Mobiele apps maken een groot deel uit van ons dagelijks leven. Alleen al in de Google Play Store zijn meer dan 2,87 miljoen apps beschikbaar.

Inkomsten uit mobiele apps 2014-2023 staafdiagram

Bron: mindsea

Het is ook een lucratieve industrie; in 2020 bedroeg de wereldwijde omzet uit mobiele apps meer dan $ 318 miljard.

Hoe zorgt u ervoor dat uw app zich onderscheidt van de concurrentie en u een fatsoenlijk deel van de taart oplevert?

Concurrentieanalyse kan ervoor zorgen dat u een deel van die taart op uw bord krijgt.

Wat is concurrentieanalyse?

Concurrentieanalyse verwijst naar het proces waarbij u uw naaste en meest directe concurrenten identificeert en vervolgens analyseert hoe ze presteren, zodat u kunt zien wat de sterke en zwakke punten van hun app zijn. Het proces wordt meestal uitgevoerd met behulp van speciale analysetools die voor dergelijk werk zijn ontworpen.

Het resultaat van analyse en vergelijking kan u vertellen of uw app levensvatbaar is op de markt, of deze door uw doelgroep zal worden gewaardeerd en dus wordt gekocht. Voor startups of solo-ondernemers kan het ook helpen bij het zoeken naar financiering voor app-ontwikkeling en kan het vertrouwen wekken dat elke investering kan resulteren in een goede ROI.

Wanneer moet je concurrentieanalyse doen?

Je moet concurrentieanalyse zien als een vorm van marktonderzoek.

Met andere woorden, de eerste keer dat u een concurrentieanalyse uitvoert, is wanneer uw app zich nog in de conceptfase bevindt. Misschien ben je met je team aan het brainstormen over nieuwe app-ideeën wanneer je plotseling een gloeilamp-moment hebt. Is dat idee voor een winkelwagensoftware-app een idee dat kan werken? Welke apps doen al dezelfde dingen waar je aan dacht?

Door analyse in de ideefase uit te voeren, kunt u een duidelijk beeld krijgen van wat u in de ontwikkeling moet doen om te evenaren, of idealiter te overtreffen, wat andere apps al doen.

Het mag echter geen eenmalige klus zijn. U moet het proces op verschillende momenten tijdens de ontwikkeling opnieuw bekijken om er zeker van te zijn dat u op de goede weg bent, en ook wanneer u grote updates of wijzigingen aan een voltooide app plant.

Hoe voer je een concurrentieanalyse uit voor je mobiele app?

App-gebruik door de cijfers infographic

Bron: FinancesOnline

Ontwikkelaars en bedrijfseigenaren hebben waarschijnlijk elke maand verschillende app-ideeën. Concurrentieanalyse helpt om het kaf van het koren te scheiden en de apps te identificeren die de moeite waard zijn om te ontwikkelen en op de markt te brengen. Met een goede analyse kunt u goede beslissingen nemen op basis van nauwkeurige en actuele informatie.

Dus, hoe moet je concurrentieanalyse aanpakken?

1. Bepaal waardoor uw app opvalt

Oké, je idee is misschien niet uniek, maar verschilt het van de apps van dit type die al bestaan? Je moet het antwoord weten op de vraag “Hoe werken mobiele apps?”, dus je moet ook een idee hebben van wat je wilt dat je app doet. Zelfs als er vergelijkbare apps op de markt zijn, moet u een unieke waardepropositie (UVP) hebben, iets waardoor uw app zich onderscheidt van de andere.

Dat voorstel zou een aantal gebieden kunnen bestrijken. Het kan aangeven hoe uw app problemen zal oplossen of nieuwe of betere voordelen biedt. Het moet een sterk genoeg propositie zijn dat klanten voor uw app zullen kiezen boven die van uw concurrenten.

Door de sterke en zwakke punten van andere apps te identificeren en te analyseren, kun je een UVP bedenken die je app in de schijnwerpers zet.

Hoeveelheid tijd besteed aan staafdiagram telefoons en apps

Bron: CellPhoneDeal

2. Onderzoek grondig

Stel dat u als voorbeeld een app voor projectbeheer wilt ontwikkelen. Er zijn er al veel op de markt, dus u zult ze allemaal nauwkeurig willen onderzoeken. Op welke manieren werken ze goed? In welke opzichten voldoen ze niet aan de verwachtingen? Misschien wel het belangrijkste: wat vinden klanten en wat zeggen ze in reviews van de app?

Door zowel de markt als de apps waarmee u gaat concurreren te begrijpen, maakt u het gemakkelijker om een ​​app te ontwikkelen en op de markt te brengen die eventuele hiaten overbrugt. Dat omvat niet alleen de prestaties van de app zelf, maar ook voordelen/beloningsschema’s, klantenservice, manieren waarop de app op de markt wordt gebracht en de demografie van de app-gebruikers die u target.

3. Voer de matrix in

Het verzamelen van informatie over uw concurrentie heeft geen zin, tenzij u deze op de juiste manier gebruikt.

Maak een competitieve analysematrix zodat u al die informatie in een toegankelijke gegevensindeling kunt weergeven, zodat u gemakkelijk verschillende aspecten van hun apps kunt bekijken, van prestaties tot strategie. Vergelijk het met uw eigen plannen en ontwikkelingsstatus.

4. Begrijp dat strategieën er ook toe doen

Analyse gaat over veel meer dan technische aspecten. Zie een app als een digitaal product dat kan worden gebruikt, verkocht en gepromoot op digitale platforms. Uw concurrentieanalyse moet dus ook de strategieën van concurrenten volgen: wat ze zeggen op sociale media, of ze white-hat linkbuilding gebruiken, wat ze in hun blogs en nieuwsbrieven plaatsen – overal waar ze hun product op de markt brengen of bespreken.

Zoals bij elk ander product, kan het helpen bij het bepalen van uw eigen strategie door te zien wat wel of niet werkt voor concurrenten.

5. Controleer beoordelingen en beoordelingen

Recensies en beoordelingen van klanten kunnen een goed signaal zijn over wat u met uw eigen app moet doen.

Welke apps hebben het grootste aantal downloads? De beste sterbeoordelingen? Wat zeggen mensen over de app?

Door die factoren te analyseren, kun je een idee krijgen van wat je moet doen om je app beter te maken dan de concurrentie.

6. Doe marktonderzoek

Je moet ook kijken naar de markt voor jouw type app. Is er vraag naar een nieuwe of is de markt verzadigd?

Natuurlijk, zelfs als er vergelijkbare apps zijn, kun je kijken hoe je deze kunt verbeteren of extra voordelen kunt bieden om de jouwe te laten opvallen. Het kennen van uw klanten en de branche zijn twee belangrijke stappen naar succes.

* * *

De marketing mag dan druk zijn, er is altijd ruimte voor nieuwe apps die beter presteren dan het huidige aanbod. Concurrentieanalyse gaat niet over het kopiëren van wat al bestaat, maar over het identificeren van manieren om uw app te laten opvallen en beter te zijn dan uw concurrenten.

Alle resultaten van een concurrentieanalyse moeten helpen bij zowel uw bedrijfsplan als uw ontwikkelingsplan. Hiermee kunt u zien waar u zich kunt positioneren bij het lanceren van uw product, en het zou een proces moeten zijn dat u tijdens de ontwikkelingsfasen van uw app opnieuw moet bekijken.

Meer bronnen over mobiele apps en concurrentieanalyse

Waarom B2B-apps nu meer dan ooit App Store-optimalisatie nodig hebben

De mobiele kans: de kracht van apps en het mobiele internet herkennen

Weten hoe uw concurrenten gepositioneerd zijn: de sleutel tot concurrentie-intelligentie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *