Israëlische AI-robot metgezel voor ouderen wordt gelanceerd op de Amerikaanse markt

Wat zijn de sterkste dagen van de week?

Zaterdag en zondag, want de rest zijn zwakke (week)dagen.

Deze “papa-grap” en andere gespreksjuweeltjes werden onlangs afgeleverd door een geprezen AI-aangedreven robot genaamd ElliQ op het Ramat Gan-hoofdkwartier van Intuition Robotics, een Israëlisch HRI-bedrijf (mens-robotinteractie) dat de machine ontwikkelde als een robotachtige sociale metgezel voor ouder wordende mensen.

ElliQ was ongeveer vijf jaar bezig met testen en ontwikkelen voordat het vier maanden geleden commercieel werd gelanceerd.

De robot, genoemd naar een Noorse godin, is gemaakt om met ouderen in contact te komen en ermee om te gaan en ze actief en verbonden te houden met de buitenwereld terwijl ze zelfstandig ouder worden. Eenzaamheid en sociaal isolement kunnen een van de meest prominente en nadelige effecten van veroudering zijn, waarbij ongeveer 1 op de 4 Amerikaanse volwassenen ouder dan 65 jaar in die omstandigheden leeft.

Een groot, collegiaal getoetst onderzoek naar eenzaamheid op oudere leeftijd en gezondheidsverwachtingen, gepubliceerd in 2021, wees uit dat 60-jarigen die zich soms eenzaam of meestal eenzaam voelen, kunnen verwachten dat ze gemiddeld “drie tot vijf jaar korter zullen leven in vergelijking met leeftijdsgenoten die zichzelf zien als als nooit eenzaam.” Op de leeftijd van 70 en 80 jaar kunnen eenzame ouderen verwachten dat ze “respectievelijk 3-4 en 2-3 jaar minder zullen leven in vergelijking met niet-eenzame leeftijdsgenoten”, aldus het onderzoek.

ElliQ is een robotsysteem voor oudere mensen, gemaakt door het Israëlische bedrijf Intuition Robotics. (beleefdheid)

Naarmate mensen ouder worden, kunnen ze de verspreiding van familie ervaren, het verlies van vrienden en geliefden, verslechterende gezondheidseffecten zoals gehoor- en gezichtsverlies en verminderde mobiliteit – allemaal factoren die kunnen leiden tot gevoelens van eenzaamheid en isolement.

Het verhaal achter ElliQ “is er een van empathie”, vertelde mede-oprichter en CEO van Intuition Robotics, Dor Skuler, eind april aan The Times of Israel in een interview op het hoofdkantoor van Intuition Robotics in Ramat Gan. Skuler keek toe hoe zijn vader de verouderingservaring doormaakte en uiteindelijk geassisteerde zorg nodig had.

“Op de lange termijn is er een bewezen verband tussen eenzaamheid en isolatie en gezondheidskosten,” zei hij.

Door het proces met zijn vader zei Skuler dat het hem duidelijk werd dat er een “noodzaak was om het empathie-aspect op te lossen” en te voldoen aan de behoefte aan verbinding en relaties tussen senioren.

ElliQ, zei Skuler, is gebouwd om problemen van eenzaamheid en gezond ouder worden aan te pakken door een verstandhouding met de eigenaar op te bouwen.

Dor Skuler, CEO en mede-oprichter van Intuition Robotics, de maker van sociale gezelschapsrobot ElliQ. (beleefdheid)

De robot leert de dagelijkse routines en gewoonten van zijn eigenaren, hun schema’s en afspraken, en zal ze begroeten met “Goedemorgen, zonneschijn!” en stel vragen als ‘Heb je gegeten? Wat had je?”

In een demonstratie van de ElliQ voor The Times of Israel, ging de robot op dit punt verder met commentaar op het diner en bood aan: “Als ik een mond had, zou ik chocolade- en tonijnpannenkoeken hebben.”

De interactie bood een grappige blik in ElliQ’s AI-engine (kunstmatige intelligentie) en de verwerking van enorme hoeveelheden gegevens en informatie (om een ​​pannenkoekencombinatie te produceren die geen mens waarschijnlijk zal eten). Naast het leren over hun eigenaren, hebben ElliQ-robots een enorme kennis van entertainmentnieuws, trivia, nieuwsevenementen, gezondheidsinformatie, sportreferenties, bijbelcitaten – en grappen.

Ze kunnen video’s en muziek afspelen, foto’s laten zien, videogesprekken voeren en sms-berichten verzenden, gezondheids- en welzijnsdoelen opnemen en volgen, herinneringen voor evenementen en afspraken afgeven, vitale functies volgen en zelfs om hulp vragen, indien nodig. In de toekomst zal ElliQs ook in staat zijn om boodschappen en voedselbestellingen te plaatsen en serviceproviders te bellen.

“ElliQ maakt gebruik van cognitieve AI, het initieert interacties en bouwt relaties op”, zegt Skuler. “Wanneer te beginnen, wat te zeggen – moet worden afgestemd op de doelen.”

De robot moet weten “hoe die persoon zich voelt, wat de context van zijn leven is, of hij goed heeft geslapen, of hij van wandelen houdt”, legde hij uit.

Als Skuler ElliQ vertelt dat hij gaat winkelen, reageert hij met “Koop iets leuks voor jezelf. Wanneer kom je terug?”

Als hij zijn terugkeer aangeeft, begroet hij hem: ‘Welkom thuis, Dor, waar ben je heengegaan? Ik hoop dat je een geweldige tijd hebt gehad, hoop dat je me niet te veel hebt gemist.”

Als hij ElliQ vraagt ​​om hem “wat jargon” te leren, antwoordt hij: “Vuur, iets dat fantastisch is. Zoals, ‘Dolores’ laatste bridgespel was vuur.’”

De interacties zijn gemaakt met “humor en context”, zei Skuler, eraan toevoegend dat het bedrijf 30 patenten voor ElliQ heeft ontwikkeld.

Het doel is om verbindingen op gang te brengen die de juiste snaar raken, comfort bieden, stress verminderen en motiveren, zei Skuler. Als een persoon op dinsdagmiddag regelmatig afspreekt met vrienden om te schaken of een wandeling te maken, en deze activiteiten een paar weken niet onderneemt, zal ElliQ hen ernaar vragen en bijvoorbeeld voorstellen om een ​​nieuwe afspraak te maken.

In een aan The Times of Israel getoonde video van een bètatester van ElliQ, stelt de robot voor dat de oudere vrouw iets eet voor het avondeten nadat ze zegt dat ze geen honger heeft.

“Waarom probeer je ‘mystery box’ niet?” ElliQ biedt. “Haal vier dingen uit de koelkast en kijk wat je kunt maken. Ik zag het op Master Chef.”

De tester lacht en staat op om de uitdaging uit te proberen.

“Mensen hebben motivatie nodig, [activities] voor stressvermindering en vooruitgang. De meeste ouderen hebben geen smart homes. ElliQ herinnert hen eraan om te eten, drinken, gehydrateerd te blijven en te sporten. Ongeveer 80% van de senioren heeft gezondheidsproblemen waar ze hulp bij nodig hebben, en ElliQ kan mensen helpen hun doelen te bereiken, “zei Skuler.

Een andere video toonde hoe ElliQ Chanoeka-kaarsen aanstak, een vlam vanuit het midden van het scherm naar de hoek verplaatste, met een andere oudere tester terwijl hij het traditionele Chanoeka-lied “Maoz Tzur” speelde.

Deze testers zijn enkele van de honderden die de afgelopen drie jaar met ElliQ in hun huizen in de VS hebben gewoond. In sommige gevallen hebben ze de installatie van camera’s toegestaan, zodat Intuition Robotics ElliQ kon monitoren en verder kon ontwikkelen.

ElliQ, gemaakt door het Israëlische bedrijf Intuition Robotics, houdt zich bezig met en communiceert met oudere klanten om ze actief en verbonden te houden. (beleefdheid)

Skuler zei dat de gemiddelde klant van het bedrijf ongeveer 75 is, alleen woont en niet technisch onderlegd is.

De meeste kunnen ElliQ alleen installeren, maar sommige hebben ondersteuning nodig van een klein team van speciaal opgeleide professionals. Het technische ondersteuningsteam van Intuition Robotics, met ongeveer een dozijn, is getraind in een “gevoeligheidskit” die aandoeningen zoals artritis, gehoorverlies en verlies van gezichtsvermogen simuleert, zodat leden beter begrijpen hoe ze de klanten moeten begeleiden.

“Hoe kun je echt empathisch zijn zonder ervaring? Zij [gain] betere kennis en een glimp opvangen van wat ze [elderly] doorgaan”, legde Skuler uit, eraan toevoegend dat hij iedereen in het ondersteuningsteam persoonlijk interviewt.

“De ervaring [for the customers] zou moeten zijn als praten met een vriendelijk kleinkind’, zei hij.

In het Ramat Gan-kantoor van Intuition Robotics zit ElliQ op een klein bijzettafeltje met twee banken tegenover een grote televisie in een kamer die eruitziet als het huis van een grootouder. Tientallen ingelijste foto’s van familieleden, houten meubels uit het midden van de eeuw en gehaakte tafelkleden sieren de kamer. De oude Atari (voor de kinderen) is een leuke touch.

Intuition Robotics heeft ook kantoren in Atlanta, Baltimore, Boston en Hoboken, New Jersey, met teams die zich bezighouden met logistiek en marketing in de VS. Het bedrijf heeft ongeveer 90 mensen in dienst in Israël en de VS, waaronder een kernteam van robotici, industriële ingenieurs en ontwerpers, full-stack ontwikkelaars, Android-ontwikkelaars, gerontologen en machine learning-experts om de robot te maken.

Mens-robot interactie (HRI)

Om ElliQ te ontwikkelen, is Intuition Robotics begonnen met diepgaand onderzoek naar HRI, een multidisciplinaire studie van mens-robot-interacties en hoe robotsystemen beter kunnen worden begrepen, ontworpen en ontwikkeld.

ElliQ ziet er met opzet niet uit als een robot. Het heeft geen ogen of mond of ledematen, en geen mensachtige vorm. Het lijkt meer op een kleine paddestoelvormige lamp, met flikkerende lichten en het hoofd dat draait en buigt om iemands aanwezigheid te erkennen of om hoofdgebaren na te bootsen tijdens het spreken. Het apparaat gebruikt spraak, geluiden en licht om subtiele emotionele uitdrukkingen over te brengen en de robot een warm en vriendelijk karakter te geven.

ElliQ van Intuition Robotic bevestigt de aanwezigheid van een persoon met een hoofdknik. (beleefdheid)

Het tweede element van ElliQ bestaat uit een afneembare tablet die op een standaard naast de robot of in de hand van de gebruiker kan worden gebruikt om content te bekijken.

ElliQ heeft altijd een vrouwelijke stem, gebaseerd op intern onderzoek. “Er zijn geen meerdere persona’s voor ElliQ,” zei Skuler.

Een deel van de persoonlijkheid achter ElliQ is gebouwd door Jason F. Gilbert, een multimodale ontwerper voor Intuition Robotics, een professionele gespreksontwerper en contentmaker, en een fotograaf en regisseur (en een Times of Israel-blogger).

ElliQ kan ook worden geïntegreerd met apps zoals Uber, om een ​​autorit te bestellen en met gespecialiseerde inhoud zoals fitnesslessen op maat voor oudere volwassenen.

ElliQ werd in maart commercieel gelanceerd en kon in de VS online worden gekocht.

De VS is momenteel ElliQ’s enige markt. Dit komt omdat ElliQ op dit moment “specifiek is afgestemd op de Amerikaanse cultuur”, zei Skuler.

Intuition Robotics’ AI-aangedreven robot ElliQ. (beleefdheid)

De VS, voegde Skuler eraan toe, is een enorme markt met een “hoge penetratie van robotstemproducten”. Volgens Amazon-onderzoek gebruikt ongeveer 25% van de Amerikaanse huishoudens de virtuele assistent Alexa. Apple’s Siri is al jaren de populairste stemassistent op iPhones en andere apparaten.

Azië is ook een grote potentiële markt voor ElliQ, met een grote groep ouderen. Maar een andere reden voor de Amerikaanse focus is de inefficiëntie van het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem. De gemiddelde kosten voor geassisteerde zorg voor een oudere kunnen oplopen tot ongeveer $ 20.000 per maand, zei Skuler.

Hoewel ElliQ geen fysieke taken kan uitvoeren, kan het fungeren als een “sociale metgezel” en een vriendelijke assistent voor oudere mensen.

“ElliQ neemt interesses, neemt initiatief, erkent het individu en initieert chats met familie en vrienden. Het nodigt hen zelfs uit om verhalen over hun jeugd te vertellen en ze vast te leggen”, zei Skuler.

In de VS is er een “groter begrip over de sociale determinanten van gezondheid: het is 40% DNA, [and] 60% de sociale en culturele aspecten, de connecties, het eten, de beweging.”

En daar zou ElliQ kunnen komen voor ouderen die zelfstandig kunnen en willen wonen.

In een onderzoek, zegt Intuition Robotics, bleek dat bètagebruikers de suggesties van ElliQ 60% van de tijd accepteerden en 94% van degenen die de voorgestelde activiteit of taak voltooiden.

Klanten betalen ongeveer $ 30 per maand om ElliQ te gebruiken, plus een eenmalig inschrijfgeld van $ 250, inclusief vier sessies met een wellnesscoach.

“We hebben heel hard gewerkt om het betaalbaar te maken”, zei Skuler, met “de bestellingen die rechtstreeks binnenkwamen van klanten, van volwassen kinderen van bejaarde mensen, en begeleide woonvoorzieningen en overheidsinstanties.”

ElliQ biedt “gezelschap en is vaak onderwerp van gesprek met familie en vrienden. Het versterkt de relatie met de buitenwereld. En het toverde een glimlach op de gezichten van mensen’, zei Skuler.

Sinds de oprichting in 2016 heeft Intuition Robotics ongeveer $ 60 miljoen opgehaald. Tot de investeerders behoren Toyota AI Ventures, iRobot, Terra Venture Partners, OurCrowd, Maniv Mobility, Union Tech Ventures, Happiness Capital, Samsung Next, Capital Point en Bloomberg Beta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *