Meta past Facebook-app aan om meer op TikTok te lijken.

Voor het grootste deel van de geschiedenis van Facebook hebben de leidinggevenden een beproefd draaiboek uitgevoerd: het succes van anderen nabootsen.

Op donderdag zette het bedrijf, dat is omgedoopt tot Meta, die tactiek voort met een vernieuwing van zijn belangrijkste Facebook-app die de manier waarop gebruikers door de service bladeren, zal veranderen en het een beetje meer als een van zijn grootste concurrenten zal laten optreden.

Facebook-gebruikers zullen de app binnenkort openen op een nieuw Home-tabblad met een feed met foto’s, looping-video’s en statusupdates van een mix van vrienden en familie. Het tabblad Start toont ook een verscheidenheid aan berichten van mensen en pagina’s die geen verbinding hebben met het netwerk van een gebruiker, met het label ‘Voorgesteld voor jou’.

Die categorie zal worden aangestuurd door wat de algoritmen van Facebook denken dat iemand graag zou zien, op basis van duizenden individuele informatiesignalen en de browsegeschiedenis van de gebruiker op Facebook. De zogenaamde discovery-engine achter die algoritmen wordt aangedreven door de kunstmatige-intelligentietechnologie van Facebook.

Kortom, de Facebook-app zal meer gaan lijken op TikTok, de Chinese app voor sociale media. Terwijl Facebook mensen van oudsher heeft verbonden met inhoud die door hun vrienden is geproduceerd, vertrouwt het op video gebaseerde TikTok op algoritmische signalen en virale inhoud om kijkers zeer boeiende berichten te laten zien, zonder afhankelijk te zijn van iemands netwerk van vrienden of connecties.

De verandering maakt deel uit van een push van Meta om het gebruik van zijn sociale apps, waaronder ook Instagram, te stimuleren. In de afgelopen maanden heeft Mark Zuckerberg, de CEO van Meta, videoproducten gepromoot op Instagram en Facebook, waarbij het bedrijf meer voorgestelde inhoud invoegde om gebruikers betrokken te houden en regelmatig terug te keren naar de apps. Op Instagram lijkt de formule te werken, zei Zuckerberg.

Het tabblad Start volgt een populaire trend op sociale media die bekend staat als ‘discovery’, die in wezen vertrouwt op algoritmen en machine learning om de soorten inhoud die een gebruiker leuk vindt, beter te begrijpen en weer te geven zonder dat de persoon hard hoeft te werken om deze te vinden. Facebook investeert fors op dat gebied, net als bedrijven als Snap en Twitter.

TikTok’s nadruk op ontdekking en het aanbieden van boeiende inhoud is een fenomeen op sociale media. TikTok is minder dan tien jaar geleden opgericht en heeft de afgelopen jaren honderden miljoenen gebruikers toegevoegd. Jongeren kijken volgens sommige schattingen meer dan 90 minuten per dag naar TikTok, en zelfs YouTube overtreft de tijd die ze in de app doorbrengen.

Dat heeft de Meta-familie van apps onder druk gezet. De leidinggevenden zijn bezorgd geworden over het aandeel jongere gebruikers dat migreert naar TikTok en andere opkomende apps voor sociale media. Om het verloop tegen te gaan, hebben leidinggevenden van Facebook en Instagram productwijzigingen doorgevoerd die de bewegingen van concurrenten volgen. In 2020 introduceerde Instagram Reels, een videoproduct in korte vorm, dat bijna identiek is aan dat van TikTok.

Meta heeft in het verleden grote veranderingen aangebracht in de manier waarop zijn producten werken, waarbij het af en toe zijn gebruikersbestand afvinkt. Maar de nieuwe veranderingen vinden subtieler en in de loop van de tijd plaats. Het tabblad Start zal nog steeds worden gevuld met berichten van vrienden en groepen en zal langzaam externe inhoud introduceren terwijl meer video’s en Reels-berichten van influencers worden opgevoerd. Hoewel die aanpak succesvol is geweest voor TikTok, is het onduidelijk of de gebruikers van Facebook de veranderingen zullen omarmen – of dat ze het zelfs zullen merken.

In de Facebook-app-update mogen gebruikers verwachten meer korte video’s en rollen te zien op het tabblad Start, aangezien het bedrijf de algoritmen verfijnt en de ontdekkingservaring verbetert. Home-inhoud kan ook foto’s of artikelen bevatten van pagina’s en groepen die een gebruiker nog niet volgt.

Gebruikers kunnen er nog steeds voor kiezen om alleen inhoud van vrienden, familie of bepaalde pagina’s te bekijken – zonder niet-verbonden, voorgestelde berichten te zien – door naar het nieuwe tabblad Feeds te gaan. Op het tabblad Feeds kunnen mensen inhoud bekijken in categorieën zoals berichten van vrienden, berichten van groepen waartoe ze behoren en pagina’s waarop ze zijn geabonneerd, of een stroom van alles gecombineerd en gepost in omgekeerde chronologische volgorde.

De heer Zuckerberg zei dat mensen nog steeds controle hebben over wat ze in de app zien met het tabblad Feeds.

“Een van de meest gevraagde functies van Facebook is ervoor te zorgen dat mensen de berichten van vrienden niet missen”, zei hij in een Facebook-bericht. “De app opent nog steeds een gepersonaliseerde feed op het tabblad Home, waar onze discovery-engine de inhoud zal aanbevelen waarvan wij denken dat je die het belangrijkst vindt. Maar het tabblad Feeds geeft je een manier om je ervaring verder aan te passen en te beheren.”

De update van de Facebook-app wordt de komende week wereldwijd uitgerold.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *