Saoedische prins onthult eco-stad gespiegelde wolkenkrabber

Een futuristische megastad in Saoedi-Arabië zal beschikken over twee enorme, met spiegels omhulde wolkenkrabbers die zich uitstrekken over 170 kilometer van

Een futuristische megastad in Saoedi-Arabië zal beschikken over twee enorme, spiegelomhulde wolkenkrabbers die zich uitstrekken over 170 kilometer woestijn- en berggebied.

Volgens de laatste onthullingen over het project door de feitelijke heerser van het koninkrijk, zal een futuristische Saoedische megastad twee wolkenkrabbers bevatten die zich uitstrekken over een strook woestijn- en berggebied.

De parallelle structuren van met spiegels omhulde wolkenkrabbers die zich uitstrekken over 170 kilometer (meer dan 100 mijl), gezamenlijk bekend als The Line, vormen het hart van de Rode Zee-megacity NEOM, een plank van de poging van kroonprins Mohammed bin Salman om de olie van de Golfstaat te diversifiëren -afhankelijke economie.

Voor het eerst aangekondigd in 2017, heeft NEOM consequent de wenkbrauwen opgetrokken voor voorgestelde bloei zoals vliegende taxi’s en robotmeisjes, zelfs als architecten en economen de haalbaarheid ervan in twijfel hebben getrokken.

In een presentatie maandagavond schetste prins Mohammed een nog ambitieuzere visie, waarin hij een autovrije utopie beschreef die “veruit de meest leefbare stad ter wereld” zou worden.

Analisten merkten echter op dat de plannen voor NEOM in de loop der jaren van koers zijn veranderd, wat de twijfel doet rijzen of The Line ooit werkelijkheid zal worden.

NEOM werd ooit aangeprezen als een regionale “Silicon Valley”, een biotech- en digitale hub verspreid over 26.500 vierkante kilometer (10.000 vierkante mijl).

Nu is het een voertuig om het stadsleven opnieuw vorm te geven op een voetafdruk van slechts 34 vierkante kilometer, en het aanpakken van wat prins Mohammed beschrijft als “leefbaarheid en milieucrises”.

“Het concept is zo veel veranderd sinds het begin dat het soms moeilijk is om de richting te bepalen: verkleinen, opschalen of een agressieve zijwaartse wending maken”, zegt Robert Mogielnicki van het Arab Gulf States Institute in Washington.

Een hand-out foto van Saudi's NEOM toont het ontwerpplan

Een door Saudi’s NEOM verstrekte foto toont het ontwerpplan.

Boom bevolking

Ambtenaren hadden eerder gezegd dat de bevolking van NEOM een miljoen zou overschrijden, maar prins Mohammed zei dat het aantal in 2030 zelfs 1,2 miljoen zou bedragen voordat het in 2045 zou stijgen tot negen miljoen.

Het oogverblindende totaal maakt deel uit van een verwachte landelijke bevolkingsgroei die volgens prins Mohammed nodig zou zijn om van Saoedi-Arabië, ‘s werelds grootste exporteur van ruwe olie, een economische grootmacht te maken.

Het doel voor 2030 is om 50 miljoen mensen – de helft Saoedi’s en de helft buitenlanders – in het koninkrijk te hebben, tegen ongeveer 34 miljoen vandaag.

Tegen 2040 is het doel 100 miljoen mensen, zei hij.

“Dat is het belangrijkste doel van het bouwen van NEOM, om de capaciteit van Saoedi-Arabië te vergroten, meer burgers en meer mensen in Saoedi-Arabië te krijgen. En aangezien we het vanuit het niets doen, waarom zouden we normale steden kopiëren?”

De site wordt aangedreven door 100 procent hernieuwbare energie en heeft “het hele jaar door een gematigd microklimaat met natuurlijke ventilatie”, aldus een promotievideo die maandag werd vrijgegeven.

Eerdere milieubeloften van het koninkrijk, zoals een gelofte om tegen 2060 netto nul CO2-uitstoot te bereiken, hebben geleid tot scepsis bij milieuactivisten.

NEOM is goed gepositioneerd om zonne- en windenergie te benutten, en er zijn ook plannen voor de stad om ‘s werelds grootste groene waterstoffabriek te huisvesten, zei Torbjorn Soltvedt van risico-intelligentiebedrijf Verisk Maplecroft.

“Maar de haalbaarheid van NEOM als geheel is nog steeds onduidelijk gezien de ongekende schaal en kosten van het project”, zei hij.

The Line, in het hart van de megastad NEOM . van de Rode Zee

The Line, in het hart van de megastad NEOM aan de Rode Zee.

Geld vinden

Met een breedte van slechts 200 meter (yards) is The Line bedoeld als Saoedi-Arabië’s antwoord op ongecontroleerde en verspillende stadsuitbreiding, waarbij huizen, scholen en parken op elkaar worden gestapeld in wat planners “Zero Gravity Urbanism” noemen.

Bewoners hebben “alle dagelijkse behoeften” bereikbaar binnen vijf minuten lopen, terwijl ze ook toegang hebben tot andere voordelen zoals skifaciliteiten in de buitenlucht en “een hogesnelheidstrein met een end-to-end transit van 20 minuten”, aldus een uitspraak.

Hoewel NEOM zal opereren onder zijn eigen oprichtingswet, die nog in voorbereiding is, zeggen Saoedische functionarissen dat ze geen plannen hebben om het alcoholverbod van het koninkrijk op te heffen.

Bij NEOM is al een luchthaven in gebruik en in mei kondigden de autoriteiten aan dat het reguliere vluchten vanuit Dubai zou gaan ontvangen, maar het is onduidelijk of de grote bouw van de megastad zelf is begonnen.

NEOM zei dinsdag dat het tegen het einde van het decennium 380.000 banen zou creëren “terwijl het de ultieme balans tussen werk en privé biedt”.

De “eerste fase” van het project, dat duurt tot 2030, kost 1,2 biljoen Saoedische riyal (ongeveer 319 miljard dollar), zei prins Mohammed.

Naast overheidssubsidies zijn mogelijke financieringsbronnen de particuliere sector en een beursgang voor NEOM die in 2024 wordt verwacht, zei hij.

Het veiligstellen van de nodige financiering blijft een potentiële uitdaging, hoewel het huidige klimaat gunstiger is dan tijdens de coronaviruspandemie die de olieprijzen verlaagde.

“Maar financiering is slechts een deel van de vergelijking … de vraag is moeilijker te kopen, vooral als je mensen vraagt ​​​​om deel te nemen aan een experiment over leven en werken in de toekomst,” zei Mogielnicki.


Saoedi-Arabië is van plan een futuristische stad te bouwen voor innovators


© 2022 AFP

Citaat: Oogverblindend: Saoedische prins onthult gespiegelde wolkenkrabber eco-city (2022, 27 juli) opgehaald op 27 juli 2022 van https://techxplore.com/news/2022-07-eye-popping-saudi-prince-unveils-mirrored. html

Op dit document rust copyright. Afgezien van een eerlijke handel ten behoeve van eigen studie of onderzoek, mag niets worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming. De inhoud wordt uitsluitend ter informatie verstrekt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *