Van cacao is aangetoond dat het de bloeddruk en arteriële stijfheid verlaagt in de eerste real-life studie

Overzicht: Onderzoek onthult dat cacaopoeder de bloeddruk en arteriële stijfheid verlaagt, alleen wanneer de niveaus van beide verhoogd zijn.

Bron: Universiteit van Surrey

Cacao vermindert alleen de bloeddruk en arteriële stijfheid wanneer het wordt verhoogd, vindt een nieuwe studie van de Universiteit van Surrey.

Van cacaoflavanolen is eerder gevonden dat ze de bloeddruk en arteriële stijfheid net zo veel verlagen als sommige bloeddrukmedicatie. Hoe effectief flavanolen zijn in het dagelijks leven bij het verlagen van de bloeddruk is echter onbekend gebleven, aangezien eerdere onderzoeken op dit gebied zijn uitgevoerd in streng gecontroleerde experimentele instellingen.

Het nieuwe onderzoek van Surrey vermindert de bezorgdheid dat cacao als behandeling voor verhoogde bloeddruk gezondheidsrisico’s kan opleveren door de bloeddruk te verlagen wanneer deze niet wordt verhoogd, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor mogelijk gebruik in de klinische praktijk.

In de eerste studie van zijn soort gingen onderzoekers op zoek naar het gebruik van flavanolen, een verbinding die in cacao wordt aangetroffen, bij het verlagen van de bloeddruk en arteriële stijfheid bij personen buiten klinische instellingen.

Christian Heiss, hoogleraar cardiovasculaire geneeskunde aan de Universiteit van Surrey, zei:

“Hoge bloeddruk en arteriële stijfheid verhogen het risico op hartaandoeningen en beroertes, dus het is van cruciaal belang dat we innovatieve manieren onderzoeken om dergelijke aandoeningen te behandelen.

“Voordat we zelfs maar overwegen om cacao in klinische praktijken te introduceren, moeten we testen of de eerder gerapporteerde resultaten in laboratoriumomgevingen veilig vertaald kunnen worden naar de echte wereld, met mensen die hun dagelijkse leven leiden.”

Gedurende meerdere dagen consumeerden elf gezonde deelnemers op afwisselende dagen ofwel zes cacaoflavanolcapsules of zes placebocapsules met bruine suiker. De deelnemers kregen een bloeddrukmeter voor de bovenarm en een vingerclip die de pulsgolfsnelheid (PWV) meet die de niveaus van arteriële stijfheid meet.

Metingen van bloeddruk en PWV werden uitgevoerd vóór consumptie van de capsules en elke 30 minuten na inname gedurende de eerste drie uur, en daarna elk uur gedurende de resterende negen uur. Onderzoekers ontdekten dat de bloeddruk en arteriële stijfheid bij deelnemers alleen werden verlaagd als deze hoog was, en er was geen effect als de bloeddruk ‘s ochtends laag was.

Dit toont cacaopoeder
In de eerste studie van zijn soort gingen onderzoekers op zoek naar het gebruik van flavanolen, een verbinding die in cacao wordt aangetroffen, bij het verlagen van de bloeddruk en arteriële stijfheid bij personen buiten klinische instellingen. Afbeelding is in het publieke domein

Het is opmerkelijk dat effecten ook voor het eerst werden vastgesteld acht uur nadat cacao was geconsumeerd. Onderzoekers geloven dat deze tweede piek te wijten kan zijn aan de manier waarop bacteriën in de darm cacaoflavanolen metaboliseren.

Professor Heiss voegde toe:

“De positieve invloed van cacaoflavanolen op ons cardiovasculaire systeem, in het bijzonder de bloedvatfunctie en bloeddruk, valt niet te ontkennen. Artsen zijn vaak bang dat sommige bloeddruktabletten de bloeddruk op sommige dagen te veel kunnen verlagen.

“Wat we hebben gevonden, geeft aan dat cacaoflavanolen de bloeddruk alleen verlagen als deze verhoogd is. Het werken met de persoonlijke gezondheidstechnologieën van deelnemers heeft ons laten zien hoe variabele bloeddruk en arteriële stijfheid van dag tot dag kunnen zijn en toont de rol van persoonlijke gezondheidsmonitors bij het ontwikkelen en implementeren van effectieve gepersonaliseerde zorg.”

Over dit nieuws over neurologie en dieetonderzoek

Auteur: Natasha Meredith
Bron: Universiteit van Surrey
Contact: Natasha Meredith – Universiteit van Surrey
Afbeelding: De afbeelding is in het publieke domein

Originele onderzoek: Vrije toegang.
“Variabiliteit in vasculaire respons op cacao beoordelen met persoonlijke apparaten: een reeks dubbelblinde gerandomiseerde crossover n-of-1-onderzoeken” door Christian Heiss et al. Grenzen in voeding


Abstract

Zie ook

Dit toont de omtrek van een hoofd

Variabiliteit in vasculaire respons op cacao beoordelen met persoonlijke apparaten: een reeks dubbelblinde gerandomiseerde crossover-n-van-1-onderzoeken

Gecontroleerde klinische interventiestudies hebben aangetoond dat cacaoflavanolen (CF) de bloeddruk en arteriële stijfheid bij gezonde mensen kunnen verlagen, hoewel er een grote variabiliteit in de effectgrootte tussen onderzoeken is gemeld.

In deze studie evalueerden we de intra- en interindividuele variabiliteit van reacties op CF in het dagelijks leven met behulp van een reeks n-of-1-onderzoeken bij gezonde, vrijlevende personen met een normale bloeddruk die persoonlijke apparaten droegen.

In totaal namen elf gezonde jonge mensen deel aan een herhaalde cross-over gerandomiseerde gecontroleerde dubbelblinde n-of-1 trial. Op 8 opeenvolgende dagen consumeerde elke vrijwilliger op afwisselende dagen 6 CF-capsules (862 mg CF) op 4 dagen en 6 overeenkomende placebocapsules (P, 0 mg CF/dag) op nog eens 4 dagen in een van de twee gerandomiseerde sequenties (CF- P-CF-P-CF-P-CF-P of P-CF-P-CF-P-CF-P-CF). Op elke dag werden de capsules ‘s morgens op hetzelfde tijdstip bij het ontbijt ingenomen na de basislijnmetingen.

Elke proefpersoon kreeg een bloeddrukmeter voor de bovenarm en een vingerclip die de pulsgolfsnelheid (PWV) meet. Metingen van bloeddruk, hartslag en PWV werden gedurende de dag ten minste elk uur gedurende 12 uur door de deelnemers genomen.

De eerste 2 dagen zijn er onder begeleiding metingen gedaan om training te geven. De algemene analyse van het gemengde model toonde aan dat CF de systolische bloeddruk en PWV gedurende 12 uur significant verlaagde met respectievelijk -1,4 ± 0,3 mmHg en -0,11 ± 0,03 m/s.

Piekeffecten werden waargenomen binnen de eerste 3 uur (1,5 uur SBP: -4,9 ± 2,2 mmHg, PWV: -0,32 ± 0,17 m/s) en opnieuw na 8 uur na inname. Er werd een grote interindividuele variatie in antwoorden gevonden [intra-cluster correlation coefficients (ICC): 0.41, 0.41].

Bij het analyseren van de datasets van afzonderlijke individuen was er ook een aanzienlijke variatie tussen de dagen in individuele reacties die sterk varieerden tussen proefpersonen (ICC: 0-0,30, 0-0,22, 0-0,45). Effectgroottes waren omgekeerd gecorreleerd met baseline bloeddrukwaarden, zowel tussen als binnen proefpersonen.

De gegevens bevestigen dat cacao de bloeddruk en arteriële stijfheid in het dagelijks leven kan verlagen wanneer het binnen het normale bereik wordt verhoogd. De grote inter- en intra-individuele variatie in reacties vraagt ​​om meer gepersonaliseerde voedingsinterventiestrategieën.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *